Spożywcza ziemia okrzemkowa dla Ciebie

Ziemia diatomitowa to miękka skała, w skład której wchodzi amorficzna krzemionka SiO₂ oraz domieszki krzemionki krystalicznej. Powstała z okrzemek, czyli skamieniałych pancerzyków jednokomórkowych glonów, zwanych okrzemkami. W Polsce ziemia okrzemkowa jest wydobywana tylko w kilku miejscach na terenie całego kraju. Są to Bircza, Łódź, Poznań, Jawornik Ruski oraz Augustów.

Ziemia okrzemkowa – zastosowanie i działanie

polecana spożywcza ziemia okrzemkowaDiatomit jest stosowany jako filtr, środek bakteriobójczy, odwadniający lub izolacyjny. Ze względu na swoje właściwości stanowi składnik wielu kosmetyków, proszków, środków ochrony roślin, filtrów wody oraz sprayów insektobójczych. Spożywcza ziemia okrzemkowa zawiera zawiera około 85% krzemionki, która jest źródłem naturalnego krzemu. Jest on bardzo ważny dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Oprócz tego zawiera wapń, sód, magnez, żelazo i inne składniki mineralne. Dzięki właściwościom średnim jest wykorzystywana do produkcji past do zębów, peelingów do ciała i twarzy. Idealnie nadaje się do oczyszczania organizmu – pomaga mu pozbyć się szkodliwych pasożytów i bakterii. Polecana spożywcza ziemia okrzemkowa jest przeznaczona do kontaktu z żywnością ma własności zdrowotne, które wynikają z jej składu – zaś ten jest ściśle związany z cechami geologicznymi miejsca wydobycia. W każdym przypadku uznawana jest za środek pozwalający na oczyszczenie organizmu z toksyn, chroni przed infekcjami i obniżą cholesterol. Ziemię okrzemkową można spotkać w różnego rodzaju produktach spożywczych oraz zwierząt domowych, lekach i kosmetykach. Dostępne są także suplementy diety z ziemią okrzemkową. Podana w środkach spożywczych rozpuszcza się w żołądku, zmieniając w przyswajalny kwas okrzemkowy. Pozostałości trafiają do jelit, gdzie wspiera oczyszczanie organizmu z pasożytów, złogów i toksyn. Ziemia okrzemkowa wpływa na redukcję nieprzyjemnego zapachu z ust, przyspiesza oczyszczanie krwi oraz działa niczym przeciwutleniacz. Wspomaga syntezę kolagenu oraz ma pozytywny wpływ na mineralizację kośćca.

Przyjmuje się ją mieszając z wodą lub sokiem, można też dodawać do potraw. Producenci zwracają uwagę, by dzienna ilość przyjmowanej ziemi nie przekraczała więcej niż 1% wagi całego spożywanego pożywienia. Jeśli przyjmujemy jedną łyżeczkę od herbaty (5 g), to powinniśmy zjeść przynajmniej 500 g pożywienia. Przy trzech łyżeczkach powinno to być minimum 1500 g pożywienia. Kurację ziemią powinniśmy zacząć od niewielkich dawek – pół łyżeczki przez kilka pierwszych dni w zupełności wystarczy.