Przepis na nawożenie zboża

Aby uzyskać dobre plony z których ziarna będą dobrej jakości należy odpowiednio dbać o zboże od samego procesu siania po przez dostarczanie  wszystkich niezbędnych składników pokarmowych potrzebnych do prawidłowego odżywiania a potem wzrostu zboża. Wszystko to zapewnić może zbilansowane nawożenie.

Mądre nawożenie podstawą udanych zbiorów

nawożenie zbóżBardzo istotnym czynnikiem nawożenia zbóż jest odpowiednia regulacja odczynu gleby za pomocą wapnowania. Nawożenie zbóż stosuje się zazwyczaj przed wykonaniem uprawek przedsiewnych. Ilość dawki nawozu jaką chcemy zaaplikować łatwo obliczyć. Określa się iloczyn plonu który oczekujemy oraz pobieranego składnika pokarmowego na wytypowaną jednostkę plonu. Podczas wykonywania tej analizy trzeba wziąć pod uwagę skład chemiczny gleby i te składniki które się w niej już znajdują. W zależności od rodzaju zboża jakie chcemy nawozić należy wziąć pod uwagę jaką dana roślina ma wrażliwość na niedobory wody. Najczęściej stosowane nawozy są nawozami potasowymi i fosforowymi. Nawozy mogą być wymieszane i podawane łącznie. Azot jest jednym z najważniejszych składników wszystkich nawozów ponieważ to on jest odpowiedzialny w prawidłowy wzrost roślin. Jednak trzeba znać umiar nadmiar jest podobnie szkodliwy jak niedobór. Niedobór hamuje prawidłowy i efektywny wzrost rośliny natomiast jego nadmiar powoduje, że roślina rośnie zbyt szybko jej łodyga nie zdąży stwardnieć przez co roślina jest bardziej narażona na wszelkiego rodzaju choroby grzybicze. Dawka nawożenia azotem zależy głównie ilości azoty znajdującego się w glebie. 

Tak więc jeśli chcemy aby nasze plony były wydajne i i jak najlepszej jakości warto pomyśleć o zbilansowanym i odpowiedzialnym nawożeniu prowadzonych przez nas upraw. Dobrze dobrane nawozy spowodują poprawę kondycji całej uprawy co przełoży się na bogate zbiory.