Pełnowartościowy i smaczny karob

Prawdopodobnie wiele osób pierwszy raz w swoim życiu spotkało się z takim słowem — nic dziwnego. Obecnie coraz więcej produktów pochodzących zza granicy naszego kraju znajduje zastosowanie w kuchni. Karob to nic innego jak mączka chleba świętojańskiego — doskonały produkt imitujący swoim wyglądem kakao. Czy importowane artykuły będą odpowiadały europejskim kubkom smakowym?

Smaczny przepis wykorzystujący w swoim składzie karob

smaczny karobOdpowiedzią na to pytanie są liczne przepisy dostępne na różnych stronach internetowych na co dzień zajmujących się publikacją ciekawych artykułów przedstawiających pomysły na dania obiadowe. W jaki sposób wykorzystać smaczny karob w europejskiej kuchni? Z odpowiedzią przychodzi przepis na niesamowitą owsiankę. W celu jej wykonania będzie wymagane przygotowanie kilku produktów. W skład pysznego dania wchodzą górskie płatki owsiane, otręby, mleko kokosowe, banan, karob oraz miód. Tak jak widać, z podanych składników może powstać bardzo smaczna odmiana owsianki — w pełni wegańskiej i bezglutenowej. Wykonanie takiej potrawy jest bajecznie proste, wystarczy ugotować płatki, wsypać pozostałe składniki do miski oraz całość wymieszać mocnymi i zdecydowanymi ruchami. Całość należy przyozdobić plasterkami banana. Przygotowanie takiego posiłku nie zajmie nam dłużej niż pięć minut. Warto zastosować tego typu pomysł na śniadanie jako rutynę — składniki wykorzystane w celu sporządzenia dania są bogate w magnez, żelazo, potas, fosfor, sód oraz wiele witamin z grupy B.

Powyżej przedstawiono jeden z ciekawszych sposobów na przyrządzenie porannego posiłku. Smak tego dania z pewnością będzie odpowiadał większości osób, które kierują się zasadami zdrowego odżywiania. Danie przygotowane z wykorzystaniem karobu może być jednocześnie zdrowe i pożywne — przy niewykluczaniu zaspokajania zmysłu smaku.