Dobre pieczywo bezglutenowe – możliwe?

Coraz więcej osób w dwudziestym pierwszym wieku choruje na celiakię lub ma alergię na gluten. Zwiększa się też świadomość ludzi na temat zdrowego żywienia. Dlatego gdy dostajemy taką diagnozę martwimy się, bo pieczywo bezglutenowe kojarzy nam się z czymś niesmacznym i pozbawionym wartości odżywczych. Z łezką w oku chcemy żegnać pyszne, świeże bułki z masełkiem. Czy musimy?

Zdrowe i smaczne pieczywo bez glutenu

dobre pieczywo bez glutenuMamy dobrą wiadomość. Duże piekarnie zauważają rosnące zapotrzebowanie na pieczywo bez glutenu. Dlatego mają coraz więcej propozycji. Obecnie w każdym markecie znajdziemy bezglutenowe bułki i chleb. Ktoś mógłby powiedzieć: „Ale z marketu? Przecież to niezdrowe”. Nie jest to już prawdą. Kilka, kilkanaście lat temu faktycznie pieczywo z dużych SKLEPÓW nie było wysokiej jakości. Wszystko zmienia się jednak na plus. I nawet w takich miejscach znajdziemy dobre pieczywo bez glutenu – smaczne i pełnowartościowe. A nawet powiedzielibyśmy, że właśnie głównie tam. Lokalne, małe piekarnie jeszcze na ten moment nie mają aż tak bogatej oferty pieczywa bez glutenu. Chociaż warto sprawdzić, bo mimo wszystko chleb, czy bułki z marketu nigdy nie będą tak smaczne jak te świeżutkie prosto z piekarni. Dobre pieczywo bez glutenu powinno zawierać w sobie dodatek ziaren, na przykład słonecznika czy pestki dyni. To właśnie dzięki takim dodatkom pieczywo nabiera wartości odżywczych, jest też dużo smaczniejsze. Sama bowiem mąka bezglutenowa jest mocno przetworzona i oczyszczona.

Jeśli dysponujemy wolnym czasem i odrobiną chęci, możemy spróbować upiec pieczywo bezglutenowe w domu. Takie świeże pieczywo nie dość, że jest smaczniejsze, to jeszcze mamy pewność co się w nim znajduje. Nie mówiąc już o satysfakcji, którą z pewnością wywoła własnoręczne zrobienie pieczywa.