Borówka amerykańska to smak lata

 

Każdy z nas ma swoją ulubioną porę roku. Jedni uwielbiają zimę, białe zaspy śniegu, które nadają krajobrazowi wyjątkowego uroku, a także szaleństwo na łyżwach i sankach. Inni wolą wiosnę i podziwianie rozkwitających wokół kwiatów. Jeszcze inni nie mogą doczekać się nadejścia lata i ciepłych, słonecznych dni.

Naturalne przetwory na zimowe dni

naturalne przetwory z borówki amerykańskiejLato to pora roku, która wielu z nas kojarzy się z wakacjami, dalekimi wyjazdami, opalaniem się na plaży i zdobywaniem górskich szczytów. To również czas, w którym pojawiają się nasze ulubione owoce sezonowe, które chętnie jemy na surowo w ramach przekąski lub dodajemy do deserów, galaretek, ciast czy koktajli. Coraz częściej wracamy też do zwyczajów naszych mam i babć, przygotowując pyszne, domowe przetwory. W zależności od tego, jakimi owocami lub warzywami dysponujemy, możemy stworzyć dżemy, soki, kompoty, kiszone ogórki czy sałatki do słoika. Naturalne przetwory z borówki amerykańskiej to przede wszystkim pyszne konfitury, których przyrządzenie jest bardzo proste. Potrzebujemy dobrej jakości owoców, najlepiej z upraw ekologicznych, oraz cukru żelującego. Borówki należy przed rozpoczęciem działań kuchennych jak najdokładniej opłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń. Dalej możemy już postępować wedle schematu z książki kucharskiej lub tej, którą umieszczono na opakowaniu cukru. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze konfitury zasmakują całej rodzinie i wszystkim gościom, którzy nas odwiedzą.

W dzisiejszych czasach, mimo ciągłego zabiegania i zapracowania, coraz chętniej wracamy do tradycji i zajęć sprzed lat. Wykonywanie przetworów jako zapasów na zimę obecnie znów staje się popularne. Jeśli posiadamy sporą ilość owoców, takich jak borówka amerykańska, możemy je spożytkować, wykonując pyszny dżem lub inne przetwory.